hr en si de

Jesu li štetne amalgamske plombe

Jesu li štetne amalgamske plombe

Budući da su mi zubi loše kvalitete, moram ih stalno popravljati, a trenutačno moram i promijeniti nekoliko plomba. Moj liječnik stomatolog preporučio mi je amalgamsku. No, zabrinjava me mogući štetan učinak te plombe (zbog žive), o čemu sam doznala iz stranog tiska. Molim vas da mi odgovorite jesu li i ako jesu, koliko su te plombe štetne? - pita čitateljica Marija Šimić iz Splita.

Dentalni amalgam, koji je smjesa kovina sa živom, upotrebljava se za ispunu zubi više od 150 godina. U posljednjih nekoliko godina, osobito otkad su napravljeni i alternativni estetski materijali za ispune na kutnjacima, rasplamsale su se polemike o štetnosti amalgama zbog sadržaja žive. Svaki materijal za ispune zuba strano je tijelo, pa tako i amalgam. Reakcije na strano tijelo u usnoj šupljini mogu se pojaviti i kad je posrijedi neki drugi materijal osim amalgama.

S obzirom na dosadašnje spoznaje, te količine žive koju čovjek dobiva unosom hrane, vode, te zrakom, nema razloga za "ne" dentalnom amalgamu. K tome, zasada se nije otkrio ni jedan nepovoljan učinak na zdravlje organizma. U slučaju alergije - a to je vrlo mali postotak stanovništva - treba odustati od amalgamskih punjenja.

Čime zamijeniti amalgam?

Nadomjestak amalgamu - koji bi trebao biti u boji zubi, bez metala, s istom cijenom i trajnošću - još nije pronađen. Druge su mogućnosti bitno skuplje, postupak pretpripreme složeniji i postavljaju visoke zahtjeve za higijenom usta pacijenta. Ni jedna zemlja propisima ne zabranjuje upotrebu amalgama, ali ekolozi preporučuju korištenje kapsuliranog amalgama i njegovo pravilno pohranjivanje. Danas na tržištu postoji savršen amalgam bez žive. Pacijenti pak u dogovoru sa svojim zubnim liječnicima mogu birati kojim će materijalom puniti zube.

O zubima

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.