hr en si de

Vitamin D ključan je za razvoj usne šupljine dojenčadi

Vitamin D ključan je za razvoj šupljine

Manjak vitamina D oslabljuje mineralizaciju kosti, a to uzrokuje bolesti kao što su osteomalacija ili osteoporoza

Istraživači sa sveučilišta Manitoba u Kanadi otkrili su da smanjena koncentracija vitamina D tijekom trudnoće može izazvati oštećenja zubne cakline i propadanje zuba u ranom djetinstvu. U ispitivanju, koje je nedavno predstavljeno na Godišnjem kongresu Međunarodne udruge za stomatološka istraživanja u Torontu, analizirane su razine vitamina D 206 žena u drugom tromjesečju trudnoće.

Istraživači su isto tako pregledali 135 djece i otkrili da 21,6% njih ima oštećenja cakline, a 33,6% pokazuje znakove propadanja zuba u ranom djetinstvu. Majke dojenčadi s oštećenjima cakline imale su nižu (iako ne znatno) srednju koncentraciju vitamina D tijekom trudnoće nego majke dojenčadi bez oštećenja cakline. Samo 21 ili 10,5% žena u ispitivanju imalo je odgovarajuću razinu vitamina D.

Vitamin D, koji je kemijski povezan sa steroidima, nalazi se u mlijeku, žumanjku i masnim ribama ili se proizvodi aktivacijom sterola putem ultraljubičastog zračenja. Rezultat manjka je oslabljena mineralizacija kosti, a to uzrokuje bolest omekšalih kostiju, kao što su osteomalacija ili osteoporoza. Najnovije istraživanje pokazalo je da je manjak vitamina D ujedno povezan i s karcinomom debelog crijeva i s karcinomom dojki.

O zubima

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.