hr en si de

Vlastiti zubi i u 60. godini života

Vlastiti zubi i u 60. godini života

"Danas je u stomatološkom tretmanu ili cijeloj rehabilitaciji moguće ispuniti zahtjeve struke i estetske želje pacijenata zbog zavidnih postignuća cijele dentalne industrije. Međutim, pogrešno je vjerovati da je potpuno i skupo restaurirano zubalo znak dentalnog zdravlja", kaže dr. stomatologije Marcela Perić, vlasnica Poliklinike za stomatološku protetiku i ortodonciju, napominjući važnost prevencije u očuvanju zdravih zubi čak i u starijoj dobi.

Estetska funkcija

Danas se problemi sa zdravljem zubi relativno lako liječe i saniraju, ali se premalo govori o prevenciji uz pomoć koje bi ljudi stariji od 60 godina mogli i dalje imati svoje, a uz to i zdrave zube. "Iako postoje tehnike, materijali i tehnologije rada, popravljen zub nije garancija daljnjeg zdravlja zubala. Postignuća dentalne industrije pokazuju kako postoje potrebni i kvalitetni materijali za ispune zubi kao i tehnologije proizvodnje tih materijala. Također, postoje načini laboratorijskih izrada svih vrsta protetskih nadomjestaka, gotovo nevidljivih ortodonskih aparata te tehnike ugradnje implantata, sofisticiranih i gotovo savršenih u svojoj estetici funkciji. O tome je javnost dobro informirana kroz popularni tisak i od svog stomatologa. Međutim, kao što je rekao jedan moj profesor "Ne može se graditi neboder u močvari", i svaki početak rehabilitacije ima cilj uspostavljanje oralnog zdravlja. Samo čista i zdrava usta sa zdravim zubnim mesom jamče dugo trajanje izvedenih radova" napominje Marcela Perić.

Upravo zbog toga je prije nepunih godinu dana u svojoj Poliklinici za stomatološku protetiku i ortodonciju osnovala Centar za oralno zdravlje čiji je moto "Preventivi nema alternative".

Bakterijska geneza

"Naime, primijetila sam da svaki pacijent raspolaže različitim osnovnim znanjima i ima različitu osnovu motivaciju, ali većina pacijenata ipak misli da će svoje zdrave zube jednog dana ipak izgubiti. To mi je bio poticaj za pisanje publikacije koja govori o očuvanju oralnog zdravlja jer rijetko koji pacijent zna nešto o procesima koji se odvijaju u njegovoj usnoj šupljini. On možda posjećuje stomatologa, no u njegovoj se usnoj šupljini uvijek javljaju nova oboljenja koja ne može objasniti", kaže Marcela Perić.

Tako sad svaki pacijent koji posjeti Polikliniku prolazi kompletnu pripremu koja završava s uspostavljanjem oralnog zdravlja i tek u zdravim ustima počinje svrsishodno liječenje.

Vođena iskustvima sa zapada koja pokazuju da su karijes i upala zubnog mesa bakterijski uvjetovana oboljenja, u svom Centru dr. Perić na osnovi bakterijske geneze definira putove prijenosa i lako razvija "sheme infekcije". Na taj način pacijent može dobiti podrobni savjet o medikamentima koje mora uzimati, prehrani i stilu života koji bi mu odgovarao kako se karijes više ne bi pojavljivao.

Trajno oralno zdravlje

"Zbog toga što se preventivni programi za zubno zdravlje odraslih temelje na osobnom stanju zubala i općem zdravstvenom stanju, zajamčen je optimalni uspjeh liječenja, bez obzira na dob ili stanje oralnog zdravlja. Naši zubi ionako su programirani za cijeli život, a karijes i parodontitis mogu se izbjeći. U tu svrhu u stanju smo posebnim pregledima utvrditi količinu bakterija odgovornih za nastanak karijesa i parodontitisa, utvrditi obrambenu sposobnost sline, procijeniti rizik za ugradnju implantata. Također, pružiti pacijentu informacije o vezi između oralne higijene, prehrane i karijesa kao i parodontitisa, te o mogućnostima kako sam može pridonijeti trajnom poboljšanju svog oralnog zdravlja. Onaj tko karijes shvati kao bolest, a ne "rupu" u zubu, može se okrenuti prema uzrocima bolesti i učinit će prvi korak prema prevenciji", ističe dr. Perić.

O zubima

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.