hr en si de

Predvidive teškoće

Pokvareni zubi i s njima povezane teškoće naizgled nemaju veze s uspješnošću upravljanja motornim vozilima ali to uvijek ne mora biti tako. Posebno na dužim putovanjima mogu pokvareni zubi kod vozačica, vozača te ostalih putnika u vozilu izazvati velike tegobe i probleme. Već pojava lagane zubobolje bitno utječe na smanjenje koncentracije na vožnju, a time i na produžavanje vremena reagiranja. Upravo pod utjecajem propuha u vozilu, naglih promjena temperature i mnogih drugih uzroka početne upale zuba, koje se očituju tek kao jedva zamjetne, lagane reakcije na toplo i hladno mogu u svakom trenutku prijeći u teške akutne upale zubi.

Opasnost u zubu

Svima poznati simptom akutne upale zubi jest gotovo neizdrživa zubobolja zbog koje dolazi do bitnog smanjenja sposobnosti vozačica i vozača za vožnju, pa čak i do privremene nemogućnosti za upravljanje motornim vozilima. Zubobolja se smanjuje sama od sebe tek u trenutku kad mjesto upale započne otjecati. Nesnosne bolove mogu prouzročiti i upale zubnog mesa koje mogu nastati iz raznih razloga. Upravo početnim simptomima takvih upala kao što su peckanje, crvenilo ili lagano krvarenje većina bolesnika pridaje premalo pažnje iako i oni utječu na sigurnost u vožnji, posebice vozačica.

Suzbijanje bola

U slučajevima kad već dođe do akutne upale zubi ii zubnog mesa, popraćene zuboboljom, smanjivanje pa i suzbijanje boli može se uspješno provesti uzimanjem odgovarajućih lijekova protiv bolova, takozvanih analgetika, koji uspješno suzbijaju osjećaj boli, ali istovremeno umrtvljuju reflekse te umanjuju koncentraciju vozača na vožnju. Preduga upotreba analgetika i tako je izrazito štetna za organizam, pa je mnogo razumnije pravovremeno otkloniti mogući uzrok problema na način da se pokvareni zubi na vrijeme poprave ili izvade. 

O zubima

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.