hr en si de

Što možemo učiniti za zdravlje svoje usne šupljine

Pranje zubi i usne šupljine, zašto peremo zube ?

Redovitim i ispravnim pranjem održavamo zube čistima bez zaostataka hrane i naslaga zubnog plaka. Time ujedno podržavamo zdravlje zubnog plaka, zdravlje zubnog mesa i sluznice usne šupljine te povoljan sastav sline.

PRANJE ZUBI JE TEMELJNI POSTUPAK U BORBI PROTIV KARIJESA I PARODONTNE BOLESTI

Čime čistimo zube ?

Zube peremo zubnom pastom i četkicom.

Za održavanje čistoće svih zubnih ploha koristimo i razna pomoćna sredstva kao što je zubna svila, zubne čačkalice, interdentalni konusi i dr.

Kada i kako peremo zube ?

Postoje razne metode četkanja zubi, a zavise o uzrastu i stanju usne šupljine. Svaka osoba, u dogovoru sa svojim liječnikom, treba naučiti metodu četkanja koja je najprimjerenija stanju njenih zubi i gingive.

Majka će od liječnika naučiti kako se njeguju usta i zubi kod novorođenčadi i male djece. Djeca predškolske dobi moraju osim kod kuće, prati zube i u vrtićima. Djeca školskog uzrasta će u okviru dječje stomatologije doznati kako, kada i zašto se peru zubi, ali će se i mala i velika djeca ponašati onako kako to čine njihovi roditelji. Malo dijete će oponašati majku, a kada poraste, usvojit će oralno-higijenske navike od roditelja, ako su ih oni ugradili u svoj način života.

Zapamtite: Oralno-higijenske navike stječu se u okviru obiteljskog života.

Pranje dječjih zubi

Majke najčešće pitaju kada treba započeti s pranjem djetetovih zubi.

Majka njeguje usnu šupljinu i prve iznikle zubiće: najprije vlažnom gazom, a nakon 24 mjeseca dijete se postupno uključuje u usvajanje oralnih higijenskih navika. To umnogome ovisi o razvijenosti djeteta i interesa za okolinu. Dijete već zarana zapaža da majka ili braća i sestre peru svakodnevno zube pa će ih htjeti oponašati. Upoznat će se s četkicom za zube i htjeti se njome poigrati. U početku majka nježno pere zubiće bez paste, zatim počinje koristiti dječju pastu raznih okusa kod čega uči dijete da sadržaj ne guta nego ga pljucka van.

Važno je da nakon četkanja, a prije spavanja, dijete više ništa ne jede.

Pranje zubi od 6 do 14 godina

U toj dobi nema više razmaka između pojedinih zubi. Zubna papila nalazi se između zuba i u taj se prostor nagurava hrana prilikom žvakanja. Da bi se ti prostori temeljito očistili ne upotrebljava se horizontalna metoda lijevo-desno koja oštećuje zubne vratove i zubno meso, nego se koristi rotirajuća metoda.

Prvo peremo površine za žvakanje. Četkicu položimo vodoravno na posljednji zub i malim kružnim pokretima čistimo prema naprijed. Zatim peremo vanjske plohe kutnjaka i pretkutnjaka rotirajućim pokretima, od natrag prema naprijed, sa zatvorenim zubima. Svaki zub treba dobiti 20 udaraca četkicom. Unutarnje površine zuba: peru se prvo stražnje površine gornjih zuba, malim kružnim pokretima od natrag prema naprijed, zatim donje unutarnje strane zuba, jednako tako od natrag prema naprijed. Prednji zubi, peru se kružno u smjeru osi zuba. Upotrijebite pastu s fluorom.

Čišćenje prostora među zubima

ZUBNA SVILA - NAJVAŽNIJE POMOĆNO SREDSTVO

Primjena nije jednostavna i zahtijeva nešto strpljenja, ali jednom naučena tehnika, nikada se ne zaboravlja. Najvažnije je da se sistematski oslobode naslage obje zubne površine u prostoru među zubima, pokretima gore-dolje.

Kako upotrebljavati zubnu svilu?

Od role koju možete kupiti u apoteci odrežite oko dvadesetak cm svile i omotajte je nekoliko puta oko prsta. Za čišćenje gornjih zuba, svila se omota preko palca i kažiprsta. Palac je uvijek vani. Konac se nježno uvlači među zube da ne ozlijedi zubno meso. Tada se dobro napne i vuče, prvo prema jednoj strani zuba, a zatim prema drugoj.

Onama -iztiska

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.