hr en si de

Kako je građena usna šupljina

Zdrava usna šupljina prekrivena je sluznicom, a na njezinu dnu leži jezik. U posebne koštane pretince gornje i donje čeljusti usađeni su zubi okruženi svijetloružičastim zubnim mesom (gingivom), koje je priraslo dijelom na koštanu podlogu.

Usna je šupljina prema licu omeđena obrazima i usnama koji zbog svog tankog epitelnog pokrivača i dobre prokrvljenosti lako mijenjaju boju pa se moguće promjene u zdravstvenom stanju organizma mogu ponekad očitovati na promjeni boja usnica.

Zdrava sluznica je vlažna, glatka i ružičaste boje, a njena je osnovna zadaća obrana usne šupljine od štetnih utjecaja.

Slina

U usnu šupljinu prazne se žlijezde slinovnice. Njihovim je lučenjem sluznica osposobljena za svoju glavnu zadaću: žvakanje i govor. Njeni suptilni osjeti za toplinu, pritisak i bol, tu joj sposobnost i povećavaju. Probava započinje u usnoj šupljini pomoću sline. Ugodan osjećaj što ga potiče okus hrane prilikom žvakanja utječe na pojačan rad žlijezda slinovnica. Tako se ovlaženi zalogaj u ustima počinje kemijski probavljati zahvaljujući amilazi koja rastvara škrob. Za pravilan tijek ove faze probave, potrebno je žvakanje. Međutim, žvakanje je nemoguće bez zdravih i potpunih zubiju.

Kakvu će kiselost (pH) imati slina ovisi o prehrambenim i higijenskim navikama te o vrsti oralne flore u ustima. Važna zadaća sline također je i regulacija vode u organizmu. Kada smo žedni luči se manje sline koja tada ima i manju kiselost i obratno. No, količina sline ovisi o dobi i općem zdravlju. Žedan čovjek ima suha usta. Manjak ili nedostatak sline uzrokuje bolesna stanja na sluznici. Nadalje, slina oblaže sluznicu tankim slojem sluzi i tako je štiti i čini glatkom.

Slina služi za ispiranje usne šupljine, a ujedno uništava bakterije i spriječava njihovo razmnožavanje. Slina sadrži imunoglobulin koji pojačava otpornost usne šupljine. U slini bolesnoga čovjeka nalaze se bakterije i virusi, što može biti izvorom zaraze.

Svojstvo sline kao otapala koristi se u primjeni nekih lijekova koji se uzimaju otapanjem ispod jezika i na taj se način unose u organizam (npr. lijek za srce). No, da ne biste uzrokovali neželjene posljedice, pri svakom liječenju treba slijediti liječnikova uputstva.

Onama -iztiska

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.