hr en si de

Kako su građeni zubi

Građa zuba i njegov pričvrsni sustav

Vidljivi dio zuba zovemo krunom. Kruna zuba pokrivena je caklinom, najtvrđom tvari našeg organizma. Ispod krune nalazi se dentin koji je osjetljiv, za razliku od potpuno neosjetljive cakline, stoga je karijesom zahvaćeni zub bolan i osjetljiv na toplinske podražaje. Ispod dentina nalazi se zubna pulpa (srž) u kojoj su krvne žile i živci. Pulpa je izuzetno osjetljiva na vanjske podražaje.

Pričvrsni sustav zuba (parodont)

Parodont tvore tkiva koja pružaju potporu zubima učvršćujući ih u pretincima kosti (alveole). Sastoji se od zubnog mesa (gingive), vanjske strane korijena zuba, na čijoj je površini cement zuba, te od elastičnih vlakana i kosti (alveole) u koju je zub usađen. Zub je za kost učvršćen sustavom brojnih raznoliko raspoređenih parodontalnih vlakana. Prostor između zuba i unutrašnje površine slobodne gingive na zubnom vratu najosjetljivije je mjesto i zove se zubni žljeb ili sulkus gingive.

Trajni zubi

Pogledajte svoje zube u ogledalu. Razlikujete li pojedine skupine zubi? Odgovor bi većine ljudi na ova pitanja bio negativan.

Zube odraslog čovjeka zovemo trajnim zubima. Potpuno zubalo broji ukupno 32 zuba, 16 u donjoj i 16 u gornjoj čeljusti. Ako podijelimo lice napola, na lijevu i desnu stranu, u svakoj čeljusti bit će osam zubiju, dva sjekutića, dva očnjaka, dva pretkutnjaka i tri kutnjaka. Treći kutnjak zovemo i umnjak (zub mudrac) jer on izrasta do 30. godine života.

Onama -iztiska

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.