hr en si de

Najčešće bolesti usta

Najčešće bolesti usta

Žvale” stomatitis angularis

Kutovi su usana zbog otjecanja sline često vlažni i podložni upali. Dugo se smatralo da su "žvale" zarazne, ali to postaju tek onda kada se dirajući kuteve prljavim prstima, čašom ili sušenjem prljavom maramicom u to područje nasele streptokoki i gljivice. Bolest se tada vrlo brzo razvija i prenosi na druge osobe.

Na koži u uglovima usana pojavi se crvenilo i dolazi do raspukline sluznice što je uvijek bolno. Nesvjesno vlaženje tog mjesta jezikom, samo pogoršava upalu. Zbog otvaranja usta, rane krvare i stvaraju se kraste.

Najčešći uzroci toj pojavi su: nedostatak vitamina B2, gljivica kandida, zaraza streptokokima i stafilokokima, naročito u djece koja žive u lošim higijenskim uvjetima, pojačano izlučivanje sline.

Liječenje se provodi prema uputama liječnika, a prema uzročniku; vitamin B2, nistatin mast (za kandidu), antibiotska mast širokog spektra, pet-postotni salicilni vazelin, cinkova mast. Valja pripaziti na čistoću, posebice čistoću ruku i noktiju.

Herpes simplex - virusna bolest

U osoba koje su preboljele primarnu infekciju virusom Herpes simplex, virus može prijeći u stadij mirovanja. Nakon nekih nespecifičnih podražaja (pretjerano sunčanje, veliki fizički napor, stres, psihička uzbuđenja ili pad obrambenih snaga organizma, primjerice kod gripe), može se ponovno aktivirati i izazvati herpes. Javlja se na usnici ili na koži lica u obliku skupine malih mjehurića, kojem prethodi žarenje i bol. Kad mjehurići puknu, stvaraju se kraste koje kasnije otpadnu bez ožiljka. Napomena: ne dirajte krastu rukama i ostavite je da sama otpadne.

Liječenje: interferon mast, aciclovir.

Afta

Uzrok nije do kraja razjašnjen. Smatra se da stres i napetost pridonose pojavi solitarnih afta. Obolijevaju i mlađe osobe. Na mjestu afte javlja se crvenilo, velika bol. Slijedi ulceracija s rubom bjelkaste boje. Čitavo područje je vrlo bolno. Bolest se javlja u intervalima.Liječenje: prije jela Anestin dražeje, Panthenol tablete radi brže epitelizacije, Dontisolon, C i B vitamini.

"Suha usta"

Slab dotok sline, može biti posljedicom nekih bolesti, menopauze, ali i nedostatnog unosa tekućine u organizam. Neki lijekovi (antidepresivi, antihistamini, diuretici) tijekom uzimanja, također prolazno uzrokuju suha usta. Takvo stanje možete poboljšati češćim unosom malih količina vode. Suha je sluznica ranjiva i pogodna za naseljavanje mikroorganizama. Posljedica suhih usta je i osjećaj žarenja i peckanja.

Savjet - uzimati hranu koja zahtijeva dulje žvakanje i sadrži bjelančevine i povrće. Cuclanje komadića leda i limuna često pomaže lučenju sline. Posjetite liječnika.

Neugodan zadah

Premda perete zube i međuzubne prostore imate loš dah! Pogledajte svoj jezik! Ima li naslaga? Ne zaboravite nakon četkanja zubi očetkati i jezik! Postupak četkanja jezika može izgledati smiješan, ali njime se djelotvorno otklanja 75 posto sumpornih spojeva koji uvjetuju neugodan zadah.Savjet - raznim tekućinama za ispiranje usta otklanjamo zadah za desetak minuta ili najdulje za jedan sat, a dobra higijena definitivno rješava problem.Onama -iztiska

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.