hr en si de

Naša usta nisu sterilna

Dijete pri rođenju u ustima nema mikroorganizama. No, pri doticaju s vanjskim svijetom naseljavaju se u usnu šupljinu određene vrste mikroorganizama. Neki od njih posve su neškodljivi, štoviše korisni su i uobičajeni u usnoj šupljini. Do nicanja prvog zubića usta ne sadrže one mikroorganizme koji se razmnožavaju u prostoru između zubnog mesa i zuba, a rastu i razvijaju se bez prisustva kisika.

Oralna flora se tijekom života mijenja zavisno o prehrani, karijesu, higijenskim navikama, a kasnije o protetskim nadomjescima i sl.

Obrana u usnoj šupljini

Usprkos milijunima mikroorganizama naš je organizam razvio savršeni obrambeni sustav. Čini ga, u prvom redu, zdrava i neozlijeđena sluznica, ali i slina koja stalnim dotokom čisti i reducira oralnu floru.

U zdravom organizmu mikrobi su u međusobnoj ravnoteži, ali se u bolesti ta ravnoteža poremeti tako da neki mikroorganizmi postanu opasni i uzrokuju bolesti. Važno je naglasiti da je tajna obrane od bolesti u zdravoj, vlažnoj i neozlijeđenoj sluznici usta.

Lučenjem sline i sekreta iz gingivalnog sulkusa ispiru se mikrobi i ostaci hrane pri žvakanju.

Zdrava usna šupljina odraz je našega naslijeđa, ali i odraz naše brige. Stoga o načinu prehrane i higijenskim navikama ovisi ljepota i funkcija ovog organa.

Pijte dovoljno vode (do dvije litre dnevno), imajte uvijek sanirano zubalo jer to omogućava samočišćenje zubnog niza. Na radnom mjestu tijekom dana, posebice nakon svakog obilnijeg obroka, ako je moguće, isperite zube, (najbolje je očetkati zube) pojedite jabuku ili koristite žvakaću gumu za smanjenje kiselosti. Pazite da Vaša prehrana bude uravnotežena.

Onama -iztiska

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.