hr en si de

Naučimo nešto o implantatima

Naučimo nešto o implantatima

Implantologija je najmlađa grana stomatologije, a utemeljena je na kliničkim i laboratorijskim istraživanjima. Osnovna joj je zadaća osteointegracija implantata i kosti, što omogućuje da se u dijelove bezube čeljusti "usadi" umjetni zub koji kasnije služi za izradu funkcionalne i estetske protetske rehabilitacije.

Kada se ugrađuju implantanti

Prvi uvjet je da pacijent bude zdrav, zatim implantati se ugrađuju u čeljust koja za to ima povoljnu anatomsku građu, a pacijent mora imati besprijekornu razinu higijene (kod implantata ne postoji karijes, ali se oko implantata nalazi zubno meso koje se ponekad zbog nedovoljne higijene može upaliti).

Kako se radi ugradnja

Posupak je bezbolan, a obavlja se pod lokalnom anestezijom: Malim kirurškim zahvatom, specijalnom opremom i instrumentima "usadi" se dio implantata. Nakon nekog vremena, kada se vidi da organizam ne odbacuje implantat, u usađeni implantat ugrađuje se njegov drugi dio koji služi za izradu protetskog nastavka, krunice, mosta ili proteze.

U jednoj čeljusti može biti više implantata. Danas postoje različite vrste implantata, a svaki zahvat zahtijeva i kompletnu kiruršku i implantološku opremu koja poskupljuje čitav postupak. Posebne tehnike omogućuju, ukoliko na čeljusti nedostaje kosti, uzimanje autotransplantata ili ugradnju umjetne kosti ili ugrađivanje magnetskog implantata za totalne proteze. Međutim, sve tehnike poskupljuju takvu oralnu rehabilitaciju koja se izvodi timskim radom s oralnim kirurgom.

Implantati se mogu ugrađivati od 16 godina starosti pa nadalje ovisno o zdravlju.

Kako nakon implantacije

Nakon zahvata potrebno je na operirano područje stavljati vrećice s ledom. Neposredno nakon zahvata ne jesti vruću hranu. Javi li se krvarenje, javite se liječniku. Nakon sedam dana, vade se šavovi i polagano se počinje održavati oralna higijena masiranjem zubnog mesa, onako kako Vam je objasnio liječnik.

Obvezna je kontrola plaka i higijene najmanje jedanput u tri mjeseca.

Onama -iztiska

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.