hr en si de

Protetski nadomjesci

Dijagnostika i terapija

Tko izgubi nogu, treba mu proteza. Tko izgubi zub, treba mu proteza. Zato liječite i njegujte svoje zube, dok ih imate. Izgubljene zube bezuvjetno treba nadoknaditi.

Od čega se sastoji dijagnostika i terapija za protetski nadomjestak?

  • Kompletna priprema za protetsku terapiju (vađenje zubi, ispuni, liječenje zubi i parodonta).

  • Dijagnostika i početna trapija poremećaja funkcije žvačnog sustava (čeljusnog zgloba).

  • Ispuni (plombe) od keramike ili zlata, izrađeni u laboratoriju.

  • Krunice, mostovi.

  • Proteze bez kvačica, kombinirani radovi.

  • Implantati.

Totlana proteza nadomješta nedostatak svih zuba, a izrada proteze ovisi o anatomskoj građi čeljusti i formira se nakon vađenja zuba.

Parcijalna proteza nadomješta nedostatak nekoliko zuba. Izrađuje se u slučaju da ne postoji mogućnost izrade mosta ili ako se pacijent odluči na jeftiniji nadomjestak.

Proteze se izrađuju od akrilata ili u kombinaciji s metalnim skeletom (Wironit proteze).

Savršenom tehnologijom lijevanja moguće je izvesti proteze i "bez kvačice" koje se sidre na nevidljiv način. To je prijeko potrebno ako se radi o prednjim zubima.

Što je krunica?

Krunica je fiksni protetski nadomjestak koji pokriva krunu zuba i pritom ostavlja izuzetan estetski dojam. Izbor materijala ovisi o platežnoj mogućnosti pacijenta. Bolesnik se može odlučiti za izradu nadomjestaka od jeftinijih materijala pa do najskupljeg i najkvalitetnijeg porculana. Danas je, sukladno zahtjevima estetike, dentalna industrija napredovala, pa se izrađuju jednokomadni lijevani nadomjesci, kruna ili most na koju se veže izabrani materijal. Na zlatnu leguru, paladij srebrnu, plemeniti čelik, kao najčešće upotrebljavani metal, mogu se vezati akrilati, kompozitni materijali i porculan (keramika).

Što je most?

Kao što i naziv govori, most je konstrukcija kojom se premošćuje djelomično bezubu čeljust, u rasponu od jednog do nekoliko zubi, zavisno od rasporeda nosača.

Prije izrade bilo kojeg protetskog nadomjestka, Vaši zubi moraju biti zdravi ili izliječeni. I nakon izrade protetskog nadomjestka (krunice, mosta, proteze) treba svakih šest mjeseci posjećivati zubnog liječnika.

Upute pri dobivanju nove proteze

Privikavanje i postupak s novim nadomjestkom za zube, zahtijeva u početku mnogo vremena, strpljenja i učenja. Ne dajte se obeshrabriti. Vaš liječnik je u svako doba uz Vas. Što je vaša suradnja bolja, brže ćete prihvatiti Vašu protezu i s njom sretno živjeti. Proteza je u svakom slučaju bolja i ljepša od oštećenih zubi.

Proteza može biti toliko kvalitetno napravljena da da se često ne raspoznaje, a potrebno je neko vrijeme da se jezik, usnice i obrazi priviknu na novu protezu.

Vaš prirodan i opušten izraz lica pojavit će se nekoliko dana nakon ugradnje, ukoliko ćete se s Vašom protezom osjećati opušteno i sretno.

U početku je uobičajen osjećaj da Vam gornji zubi previše strše van, a da su Vam usne previše napućene. Privikavanje na donje proteze zahtijeva više strpljenja, jer traje dulje.

Čitanje ubrzava privikavanje i na hranjenje pri čemu je također potrebno malo više vježbati. Tako se mišići prilagođavaju novim odnosima. Počnite s malim zalogajima i nekim jelom koje se ne lijepi. Jedite polagano i žvačite kutnjacima, ravnomjerno lijevo i desno. Ne odgrizajte prednjim zubima, nego tražite jedno mjesto kojim možete odgristi, a da se proteza pritom ne podigne. Nažalost, nosiocima proteze najteže je odgrizavanje.

Kada se postavi proteza, neka mjesta jače su izložena pritisku. Na tim mjestima mogu nastati male bolne ranice. Javite se Vašem liječniku, ali i dalje nosite protezu. Zacrvenjeno mjesto pokazuje gdje će Vam liječnik ispolirati mjesto na protezi.

Neki pacijenti nakon dobivanja proteze teško gutaju ili imaju podražaj na povraćanje. Često im je pojačan dotok sline. U takvim slučajevima najbolje je I nadalje nositi protezu, a podražaj će bivati sve rjeđi i nakon nekog vremena će izostati.

Nakon svakog obroka čistite Vašu protezu posebnom četkicom za proteze i pastom, a nakon toga temeljito je isperite vodom. Pritom nemojte zaboraviti očistiti i gumbiće, mostiće i vlastite preostale zube. Povremeno potapanjem Vaše proteze u šumećem sredstvu za pranje proteza, odstranit ćete bakterije s nje, što će protezu učiniti ugodnom i higijenskom za nošenje.

Uvijek nosite svoju protezu, osim kada je čistite. Ukoliko Vam liječnik savjetuje da je noću izvadite, držite je obvezno u čaši s vodom.

Svakih šest mjeseci trebalo bi kontrolirati stanje Vaše proteze i preostale zube. Čeljust se vremenom mijenja, ali ne i Vaša proteza.

Onama -iztiska

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.