hr en si de

Savjeti mladim mamama

Dojenje

Majčino mlijeko aktivna je imunobiološka tvar. Dojenje je poseban psihofizički stimulans i za majku i za dijete. Optimalna prehrana važna je za rast i razvoj djeteta. Majčino mlijeko štiti od infekcije i pridonosi prilagodbi djeteta okolini, a prirodno dojenje i funkcijski podražaji, koji nastaju prilikom sisanja, važni su za razvitak međučeljusnih odnosa.

Kada dječje usne dodirnu majčinu bradavicu, dijete intuitivno otvara usta. Kad dojenče prinosimo prsima moramo nastojati da donjom čeljusti što više zahvati ispod same bradavice. Ako je položaj pravilan možemo vidjeti kako mu se svakim usisajem pomiče čeljust, a ponekad i uši. Glasno sisanje ili uvučeni obrazi ukazuju na to da dijete morate jače privući na prsa.

Njega dječjih zubi do prve godine

Za zdravlje djeteta i zubi izuzetno je važna njegova pravilna prehrana. Uzimanjem fluorida i redovita njega usne šupljine učinkovita su profilaksa karijesa. Značenje tih čimbenika mijenja se sa starošću djeteta.

Malom djetetu treba ponuditi raznovrsnu hranu bogatu hranjivim sastojcima te vitaminima i mineralima. Ne preporučuje se ispijanje zaslađenog čaja ili napitaka pri uspavljivanju. Utvrđeno je da to uzrokuje karijes tek izniklih mliječnih zuba u djece. Mliječni zubi počinju nicati u šestom mjesecu života.

Ako je nicanje zubiju bolno, prema uputi liječnika, koriste se preparati za ublažavanje boli. Djeca u toj životnoj dobi često stavljaju u usta razne predmete, pa roditeljima neće biti teško da kroz igru s djetetom pomoću primjerene četkice ili gaze, odstrane sa zubića sve ostatke hrane.

Roditelje valja upozoriti da izbjegavaju štetnu naviku kojom ispitujući temperaturu napitka u flašici, stavljaju dudicu u usta ili da se, hraneći djete, koriste istim priborom za jelo. To su nehigijenske i štetne navike, jer uvjetuju prenošenje bakterija iz usta u usta.

Redoslijed nicanja mliječnih zubi

Nicanje počinje obično u šestom mjesecu, a završava između 25. i 30. mjeseca.

  • 6 - 9 mjeseci niču srednji sjekutići,

  • 8 - 12 mjeseci niču drugi sjekutići,

  • 12 - 30 mjeseci niču drugi kutnjaci. Niču uglavnom prvo donji, a zatim gornji i tako redom...

Onama -iztiska

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.