hr en si de

RTG snimanje zuba i štetnost zračenja

RTG snimanje zuba i štetnost zračenja

Brojne bolesti zuba u usnoj šupljini nije moguće otkriti bez RTG snimke. Štoviše, često se karijesi koji ne stvaraju nikakve tegobe, granulomi, ciste (šupljine) u čeljusti, slomljeni i nakon nepotpunog vađenja zaostali korijenovi zubiju, neiznikli zubi i još mnoge druge bolesti, otkriju posve slučajno na RTG snimci. Bolesnici, naime, primjećuju samo one defekte na zubima koji su jasno uočljivi i najčešće uznapredovali, te im pričinjavaju tegobe, dok je početne karijese moguće otkriti samo uz pomoć RTG snimke.

Bolesnici su često zabrinuti onim što čuju ili čitaju u tisku, pa prilikom pregleda pitaju zubnog liječnika: jesu li zrake opasne?

Koliko se smijemo zračiti?

Rendgenske zrake već dugi niz godina nazamjenjivo su dijagnostičko pomagalo. Spadaju u skupinu elektromagnetskih valova I na neki način srodne su valovima sunčevog svjetla, radio, TV i radarskim valovima, no odlikuju se manjom dužinom vala. Prodiru kroz mekana tkiva usne šupljine ocrtavajući jasno koštane dijelove čeljusti, zube, protetske nadomjestke i sl. Primjenom posebnih tzv. kontrastnih tehnika, moguće je snimiti i žlijezde slinovnice.

Danas je na raspolaganju radioviziografija, kompjutorski rendgen, snimanje sa 30 puta manjim zračenjem od standardne metode, a može se dobiti i laserski ispis snimljenog zuba. Takvu je sliku moguće povećati i pohraniti u kompjutersku memoriju.

Od velike pomoći za rano otkrivanje bolesti zubiju je i malena intraoralna kamera kojom se pacijenta upoznaje sa stanjem u usnoj šupljini.

Rendgensko snimanje uistinu je od neprocjenjive koristi i istinskog razloga za zabrinutost nema, jer je usavršavanjem tehnike izrade aparata i snimanja, ukupna količina primljenog zračenja pri snimanju bezopasna. Pri snimanju vitalni organi snimane osobe zaštićeni su posebnim olovnim pregačama, kako je to zakonom propisano. Međutim, potrebno je naglasiti da je snimanje zubi u trudnoći zabranjeno.

Dakle, neznatna ozračenost bolesnika stoji nasuprot velike prednosti, a to je pravodobno otkrivanje bolesti i čim ranije započeto liječenje.  

Onama -iztiska

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.