hr en si de

Trudnoća i zubi

Upute za njegu i liječenje zubi u trudnoći

Poznato je da zbog povećanog djelovanja hormona u trudnoći postoji povećana sklonost upalama zubnog mesa. Ono je lagano natečeno i vrlo osjetljivo. Ako pritom postoji nedovoljna njega usne šupljine, plak će se zalijepiti za zub i stvarat će se naslage koje su odlična podloga za bakterije. Pogrešno je mišljenje da žena svakom trudnoćom nužno gubi jedan zub.

Jednako je tako pogrešno u trudnoći izbjegavati posjete stomatologu.

Pojačana kiselost sline u trudnoći, uzrokovana ponekad i čestim povraćanjem i promjenom prehrane, samo je jedan od mnogih čimbenika koji pogoduju karijesu.

Kako bi se spriječila ta opasnost od nastanka karijesa, potrebno je upozoriti buduće majke na nužnost ispravne oralne higijene i obvezatno otklanjanje zubnog plaka sa zubiju. Pored četkice i paste, potrebno je upotrijebiti i zubnu svilu, te po potrebi i tuš za usta. Na početku trudnoće potrebno je odstraniti zubni kamenac i sanirati zubalo.

Jedan posjet stomatologu u prva tri mjeseca trudnoće dat će Vam sigurnost i osjećaj da su Vam zubi i zubno meso zdravi.

Prehrana u trudnoći

Općenito je poznato da konzumiranje šećera ima posljedicu stvaranje karijesa. Stoga vodite računa da ne uzimate šećer između obroka.

Tijekom trudnoće plod dobiva sve što je potrebno za razvoj. Zato je neophodna zdrava i raznovrsna prehrana s dostatnom količinom i omjerom bjelančevina, ugljikohidrata, masti, kalcija, željeza, fosfora i dr. Nedostatna i jednolična prehrana može uzrokovati poremećaje i mineralizaciju mliječnih zubi.

Povraćanje u trudnoći

Kiselost u usnoj šupljini koja nastaje nakon povraćanja treba isprati vodom, jer ona nagriza zubnu caklinu.

Kontrolni pregledi

Potrebno je uputiti trudnicu na učinkovitu i pravilnu njegu zubiju i zaštitu zuba tabletama fluora (1 mg tijekom trudnoće). Ako zbog bolesti trudnica treba uzeti antibiotik, treba ukazati na štetnost antibiotika iz grupe tetraciklina; oni uzrokuju trajnu pigmentaciju zubi.

Uvijek se posavjetujte s liječnicima u vezi uzimanja svih lijekova, pa tako i fluora.  

Onama -iztiska

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.