hr en si de

Strategija prevencije

Stomatološki tim poliklinke Ksaver svojim svakodnevnim radom djeluju na ostvarenju oralnog zdravlja i njegove prevencije u direktnom kontaktu s pojedincem.

Sistematski pregled omogućuje svakom ponaosob uvid u činjenice o svome oralnom zdravlju, terapijskih mogućnosti te preventivnih mjera koje u velikoj mjeri mogu sami provoditi, a također stečeno znanje prenijeti na cijelu obitelj.

Zdravlje direktno utječe na kvalitetu života pojedinca i društva u cjelini.

Bez njega nema ekonomskog i socijalnog razvoja.

Temeljem zakona plaćeni su pregledi osiguranjem, poslodavcima ili lokalne samouprave stomatološki sistematski nisu prepoznati niti prihvaćeni

 • iako su temeljem zakona plaćeni osiguranjem
 • iako su također važni za uspješno, zadovoljno i produktivno društvo,
 • iako utječu pojedinačno na kvalitetu života.

Novi pristup prevenciji Stomatološke poliklinike Ksaver suvremenom strategijom:

 • Utvrđivanje rizika za karijes i parodontne bolesti
 • Biološki i individualni  faktori
 • Klinička ispitivanja
 • Individualne  preventivne upute  prema nalazima rizika

Ukoliko se ne može sprovesti suvremena strategija, provodi se konvencionalni pristup, opažanje kliničke situacije, popravak već nastale štete, jednaki i opći savjeti profilakse za sve uz didaktičke instrukcije.

Dosadašnje uvjerenje opsežnih restauratorskih radova dovodi do pogrešnog uvjerenja da je potpuno i skupo zubalo znak dentalnog zdravlja!

Naša prevencija je različita za različite dobne skupine!

Koncept prevencije Stomatološke poliklinike Ksaver:

 • Predstavljanje bolesti
 • Pokazivanje uzroka
 • Prikaz posljedica
 • Pokazivanje zaštite

Za trudnice

Pregled i preventivni postupci u ordinaciji zajedno s kućnom njegom prema našoj edukaciji imaju cilj očuvati zdravu usnu šupljinu tijekom trudnoće, te smanjiti broj štetnih bakterija u ustima trudnice koji uzrokuju karijes, kako ga buduće majke ne bi prenijele na dijete. Karijes zuba nije nasljedan. Karijes je zarazna bolest!

Za djecu i mlade

Pregled i naši preventivni postupci imaju cilj održavati mliječne zube zdravima, kako bi trajni zubi iznikli zdravi u čistoj usnoj šupljini bez kariogenih bakterija.

Redovitom topikalnom fluoridacijom, različitim terapijskim postupcima prema dobi djeteta, raznim kućni mjerama i savjetima o načinu zaštite oralnog zdravlja, nastanka karijesa zuba, o posljedicama prerano izgubljenog mliječnog zuba, te o načinu i vrste prehrane trudimo se postići optimalnu higijenu u ustima djeteta i imati zube bez karijesa na površinama za žvakanje. Radimo dijagnostiku

posebnim aparatom za otkrivanje nevidljivog karijesa, rizik test na karijes i po potrebi bezbolno tretiramo zube ozonskom terapijom protiv karijesa.

Za osobe treće dobi

Pregled je usmjeren na pomoć održavanja usne šupljine zdravom. Godinama života biološke osnove usne šupljine se mijenjaju, osteoporoza se događa i u čeljusnim kostima, sluznica gubi svoju elastičnost, smanjen je dotok sline često i potrošnjom lijekova koja ima za posljedicu sindrom „suha usta“, koja se negativno odražavaju na zaštitnu ulogu sline u ustima koja predstavlja zaštitu od invazije mikroba izvana ili narušava ravnotežu mikroba u ustima. Provjerava se i manualna spretnost osobe, koja ponekad i nije u stanju higijenom održavati oralno zdravlje. Proteze je često potrebno uskladiti s promijenjenim biološkim osnovama. Cilj preventivnog pregleda je održavanje oralnog zdravlja preventivnim postupcima u ordinaciji, ali i kućnim mjerama prema našoj edukaciji, prema dobi, ali i spolu.

Sportaši

Pregled je usmjeren na zaštitu od ozljeda u sportovima u kojima je opasnost od udarca u područje glave i usta moguća. Cilj prevencije je izrada sportskog štitnika za usta i zube, koji osim mekih tkiva usta i zubi ublažava udarce u glavu lice i tako smanjuje jačinu ozljede u područje vrata koji bi mogli izazvati nesvjesticu ili potres mozga. Mnoge udruge uvjetuju svojim sportašima nošenje štitnika za vrijeme sportske aktivnosti.

Korporativi sistematski pregled

Korporativi sistematski pregled je nezaobilazna nadopuna zdravstvenom pregledu i dugo već postoji u zapadnim zemljama u poduzećima i osiguravajućim društvima. Ubrzani način života odražava se i na zdravlje. Stres je „okidač“ u mnogim sistemskim bolestima čiji simptomi upravo u usnoj šupljini mogu ukazati na njih. Cilj prevencije muške i ženske populacije je održati oralno zdravlje preventivnim terapijskim postupcima u ordinaciji (profesionalno čišćenje zubi i krunica, preventivna terapija parodonta, fluoridacija zubi, po potrebi digitalni RTG, dijagnostika rizika za karcinom usne šupljine kod muškaraca, dijagnostika na karijes te rizik za parodontitis) i naravno edukacijom za svakoga, posebno za žene u menopauze, kućne mjere održavanja stečenog oralnog zdravlja po našim uputama, a od savjeta s naše strane, korist će imati cijela obitelj.

  
Suglasan/na sam se moji podaci koriste u svrhu kontakta za pregled.